Om borgerjournalistikk

Landet vårt har noen borgere som gjennom egne erfaringer og sunne kritiske fornuft evner å gjennomskue stereotypiene og de forenklede begrepene som våre tabloidiserte massemedier mer eller mindre uforvarende reproduserer, særlig når det gjelder dekningen av konfliktområder preget av informasjons- og propagandakrig. Les her hvordan forretningsmannen Dagfinn Mork, med sine danske aner, henvender seg til NRKs utenriksreporter Gro Holm, og problematiserer hennes dekning av den betente og nå eskalerende konflikten i Øst-Ukraina. Mork har gitt tillatelse til at det deles, fra først å ha publisert det i kommentarfeltet til en annen samvittighetsfull, bekymret og følgelig engasjert borger, Bjørn Johan Berger. Det er så verdifullt med slike stemmer og et slikt engasjement i det norske samfunnet. De fortjener mer oppmerksomhet og burde prises i langt større grad enn de gjør i dag. De utgjør det usynlige bakkemannskapet for vår egen og andres selvstendighet og demokrati. Det var slike folk som trådte fram da tyskerne angrep oss i 1940 og viste hva de var bygd av, der andre knakk som siv i vinden:

God morgen, Gro,

Jeg ville sove på det først, kjenne etter hvor bedrøvet du gjorde meg – siden det ennå sitter i, så skriver jeg.

Var det borgerkrig i Norge mellom 40 og 45? Tusener av nordmenn var nazister og tjente krigsmakten Tyskland sitt ærende, mange utnyttet situasjonen økonomisk og andre drepte landsmenn.

Nå holder Russland på, på syvende året i Ukraina. De mener sågar å ha innlemmet Sevastopol og Krim i den russiske føderasjon. Grovt en tredjedel av oblastene Luhansk og Donetsk er hærtatt av en blanding overløpere av delvis russisk, delvis ukrainsk herkomst og regulære russiske styrker, dog mest på papiret dimitterte yrkesbefal og ditto soldater som sammen med sivile i ett og alt forholder seg til daglige ordre fra Moskva. Fra dine år som vår korrespondent i Moskva har du muligens lært deg å skille ut russere som taler russisk og ukrainere som taler russisk – det blir jo som å høre trøndere og sørlendinger – alle opptakene som finnes på nett som det går å lytte til.

Det er overordentlig viktig at basale fakta er korrekt. Angrep iscenesatt og drevet frem over årelang planlegging av Putin og hans menn for høyst personlige ambisjoner som å styrke og holde fast ved sitt diktatur, så kan du ikke fortelle NRK sine lyttere, lesere, seere et det er borgerkrig.

NRK har høy tillit og ditto troverdighet hos det norske folk. Derfor setter også slike løgner seg fast som sant hos mange. Det går på tvers av de retningslinjer og regler som gjelder for ditt journalistiske arbeide du skal gjøre for oss. Den journalistikk som kjennetegner Norge er saklighet og ikke å ta parti, men å rapportere balansert. Prisverdig og fungerer fint, inntil en av partene insisterer på at åpenbare løgner er sanne. Vanskeligere blir det når utsegner er kvernet på et korn sannhet og så skrudd om til falske utsegner.

Konsekvensen blir at balanse ikke oppnås og journalistikken går i den ene part sin tjeneste. I slike tilfeller er det påkrevet at NRK kompletterer ved å sette utsagn i kontekst slik at vi forstår at det er løgn. Det sterkeste eksempelet her er vel Putin selv, gående på okkupert ukrainsk jord rundt ett år senere, erkjenner han at det var russiske soldater som han hadde strippet for insignia og ofte hadde formelt på papiret forlatt militæret, det var hans små grønne menn alle som en. Klassisk norsk journalistikk gjenga trofast russiske falske påstander om at det ikke var de når det stod på.

Altfor ofte kommer det ennå slike falske påstander ut fra NRK, som nå her hvor du forteller at det er en borgerkrig i Ukraina. Jeg tror du er rimelig godt innsatt i situasjonen og vet vel at dette er Putins krig mot en suveren nabostat som aldri har truet Russland. At det finnes ukrainske medløpere som går hans ærende gjør ikke dette til en borgerkrig, like lite som våre nazister under vår krig.

Jeg forventer en vesentlig høyere standard på din journalistikk, å spre videre Russlands falske påstander må opphøre.

Dagfinn Mork

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *